english فارسی       صفحه اصلی     اخبار پایگاه    ارتباط با ما

تاریخچه
اخبار بیماری های جهان
دور جدید فعالیت های پایگاه
Skip Navigation Links Skip Navigation Links کارکنان
Skip Navigation Links Skip Navigation Links Skip Navigation Links Skip Navigation Links اکنلو و جاذبه های اطراف آن
برنامه استراتژیک
گزارش عملکرد سالیانه
Skip Navigation Links

 

اطلاعاتی در مورد روستای اکنلو و جاذبه های طبیعی اطراف آن

معنی کلمه "اکنلو"

در لغت نامه دهخدا آمده است که "اکن" (ترکی، اِ کِ) به معنی کشت و "لو" (پسوند) مزید موخر امکنه می باشد (مثل پیچه لو، آب لو، کندلو و سپانلو) و بر این اساس "اکنلو" کلمه ای ترکی به معنی کشتزار می باشد.

موقعیت جغرافیایی اکنلو

روستای اکنلو در فاصله 138 کیلومتری شهر همدان و 73 کیلومتری شهر کبودراهنگ و 32 کیلومتری بخش شیرین سو واقع شده است

برای رسیدن به اکنلو باید از جاده اصلی تهران- همدان (اتوبان ساوه) به شهر فامنین، در 55 کیلومتری همدان، رفته و بعد از گذشتن از کبودرآهنگ به بخش شیرین سو و سپس این روستا رسید.

از آنجا که فاصله تهران تا کبودرآهنگ 292 کیلومتر است، فاصله تهران تا اکنلو در حدود 365 کیلومتر می باشد.

مسیر دسترسی به روستای اکنلو از جاده تهران-همدان؛

مناطق گردشگری اطراف اکنلو (غارهای علیصدر و کتله خور، شهر لالجین و همدان) در نقشه مشخص است.

اطلاعات کلی در مورد اکنلو

روستای اکنلو با 536 خانوار سکنه دارای جمعیتی بالغ بر 1890 نفر می باشد.شغل اکثر اهالی روستا کشاورزی، دامداری و باغداری و جنگل داری بوده که بعلت بهره بردن از قنات ها و چشمه های فراوان، روستایی سرسبز با درختانی برافراشته و تاکستانها و چمنزارهای فراوان می باشد.این روستا دارای پوشش مخابرات برای تلفن های همراه اول می باشد ولی تلفن های ایرانسل را پوشش نمی دهد.

جاذبه های گردشگری اطراف اکنلو

در نزدیکی این روستا، جاذبه های گردشگری ای نظیر غارهای علیصدر و کتله خور، تالاب شیرین سو و شهر سفالگری لالجین واقع شده است که به اختصار به معرفی آن ها پرداخته شده است:

غار علیصدر

غار علیصدر تنها غار تالابی ایران و بزرگ‌ترین غار آبی جهان می‌باشد. این غار در ارتفاعات نزدیک روستای علی‌صدر شهرستان کبودراهنگ واقع شده است. ارتفاع غار از سطح دریا ۲۱۰۰ متر است.

زمین شناسان قدمت سنگهای این غار را به دوره ژوراسیک از دوران دوم زمین‌شناسی (190-136 میلیون سال قبل) نسبت می‌دهند.غار در سال 1342 کشف شده است و در سال ۱۳۵۵ برای بازدید عموم به بهره برداری رسیده است.دهانه اصلی غار علیصدر در روستای علیصدر قرار دارد. همچنین این غار در فاصله ۷۵ کیلومتری شمال غربی همدان و ارتفاع ۱۹۸۰ متر از سطح دریا واقع شده‌است.این منطقه دارای آب و هوای نیمه خشک است و میزان متوسط بارش سالانه ۳۰۰ میلی لیتر است.

در طرف جنوب، برآمدگی آهکی به مسافت حدود سی کیلومتر ادامه می‌یابد و به رشته کوههای چاله کن و سارقیه متصل می‌شود. آب داخل غار بدون بو و مزه بوده و هیچ موجود زنده ای در آن زندگی نمی کند. غار علیصدر به دو غار سراب و سوباشی متصل است که با هر کدام به ترتیب هفت تا 11 کیلومتر فاصله دارد.

هم ‌اکنون 14 کیلومتر از طول غار علیصدر شناسایی شده که در چهار کیلومتر آن می‌توان قایقرانی کرد. در حال حاضر، پس از طی مسیر قابل قایقرانی، غارنوردی پیاده، در قسمت خشک غار آغاز می‌شود و گردشگران پس از طی مسافتی نسبتاً طولانی مجدداً با قایق ادامه مسیر می دهند.

فاصله غار علیصدر تا روستای اکنلو 70 کیلومتر می باشد.

غار کتله خور

غار کتله خور قبل از سال ۱۳۰۰ ه. ش. کشف شده ‌است و در سال ۱۳۳۰ به ثبت رسیده است.

ساختمان در زیر کوه‌کتل خور قرار گرفته و از پائین دست دهانه آن رودشور که از شعبات فرعی قزل‌اوزن است جاری می‌شود غار درمنطقه مستطیلی شکلی به ابعاد ۲۰۰۰×۱۵۰۰ متر به‌وجود آمده‌است در محل یاد شده عملکرد هوازدگی مکانیکی و نیروهای درونی به کمک یکدیگر تعدادی ترک یا گسل متقاطع را در محدوده داخلی این فضا به وجود آورده ‌است.

دهانه غار در ارتفاع ۱۷۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و اختلاف ارتفاع آن با ارتفاع چشمه‌ای که آبهای فرورو حاصل از ریزش جوی غار را خارج می‌کند و به رود شور می‌ریزد ۵۰ متر است.

ورودی غار یک دهلیز ۴۰۰۰ متری بوده با سقفی کوتاه و فاقد غار سنگ و چند دهلیز فرعی، پس از دهلیز فرعی یک دالان وسیع ۹۵۰ متری با سربالایی‌هایی به ارتفاع ۲ متر و گودالهای خشک قرار دارد که با دوشاخه ۵۰ متری ادامه پیدا می‌کند و پس از عبور از یک سربالایی به تالار وسیعی پوشیده از چکنده و چکیده و ستون می رسد.

غارکتله‌خور از لحاظ کیفیت بلورها و قندیلها، زیبایی و تعدد طبقات اولین غار آهکی جهان شناخته شده‌است. این غار از نظر سنی تقریباً هم‌سن غار علیصدر همدان است؛ البته این دو غار از دو جهت با هم تفاوت دارند. یکی اینکه غار علیصدر همدان غاریست کاملاً آبی اما غار کتله‌خور زنجان غاری است تقریباً خشکی. دوم اینکه آهکهای غار کتله‌خور نسبت به آهکهای غار علیصدر بسیار خالص‌تر هستند و خالص بودن آهکها موجب شفافیت بیشتر آنها و در نتیجه عبور بیشتر نور از قندیل های آن می شود.

گمان می‌رود که این غار دارای ۷ طبقه باشد که البته تاکنون تنها ۳ طبقة آن کشف شده است. وجود چشمه‌های آب بسیار زلال در اطراف این غار و حفره‌های متعدد طبیعی هم از ویژگیهای منحصر به فرد این غار است.فاصله غار کتله خور تا روستای اکنلو 90 کیلومتر می باشد.

لالجین

لالِجینْ (لاله‌جینْ) یکی از شهرهای شمالی استان همدان است که در بخش لالجین شهرستان بهار واقع شده‌است. لالجین در ۵ کیلومتری بهار و ۱۷ کیلومتری همدان قرار گرفته ‌است. لالِجین به عنوان مرکز تولید سفال خاورمیانه شناخته شده‌است. هشتاد درصد از جمعیت شهر لالجین به پیشه سفالگری، سرامیک‌کاری و شغلهای وابسته همچون نقاشی سفالینه‌ها، بسته‌بندی، خرید و فروش محصولات سفالین ... اشتغال دارند.

لالجین از مراکز عمده ساخت سفال و سرامیک ایران و جهان به شمار می‌رود و محصولات هنرمندان آن علاوه بر شهرهای دور و نزدیک ایران به بسیاری از کشورهای دیگر صادر می‌شود. سفالینه‌های ساخت لالجین بسیار متنوع است و انواع ظروف تزئینی و مصرفی را شامل می‌گردد. کارگاه‌هایی که در زمینه ساخت سفال و سرامیک فعالند، طبق آمار اتحادیه صنف سفال و سرامیک بالغ بر 680 واحد است.

در چند سال اخیر روشی برای تزئین سفالینه های این شهر ابداع شده که اصطلاحاً مینایی یا برجسته نامیده می شود.

"فاصله لالجین تا روستای اکنلو حدود 100 کیلومتر می باشد.

تالاب شیرین سو

از دیگر جاذبه های گردشگری نزدیک اکنلو می توان به تالاب شیرین سو اشاره نمود. شیرین سو به معنای آب شیرین است. تالاب شیرین سو، تالابی است که ساخته دست بشر می باشد، از اینرو به تالابی مصنوعی نیز مشهور است. وسعت محدوده تالاب درحدود 300 هکتار و وسعت دریاچه آن 43 هکتار می باشد، البته مساحت این تالاب به تناسب میزان بارندگی در سالهای مختلف متغیر است. در تالاب شیرین سو 54 گونه پرنده وجود دارند که جزء پرندگان كم نظیر و ارزشمند ایران می باشند.

فاصله تالاب شیرین سو تا روستای اکنلو در حدود 30 کیلومتر است.



نقشه اکنلو در Google Map

برگشت به بالای صفحه

من طاعون را انتخاب نکردم بلکه آن مرا انتخاب کرد!

مارسل بالتازار (1350-1286 شمسی)، موسس پایگاه