دانشمندان فناوری نانوآنتی‌بادی را برای مقابله با ویروس کشنده ابولا توسعه دادند


 دانشمندان دانشگاه مینه‌سوتا و مرکز کشف داروهای ضدویروسی میانه‌غرب (AViDD) در یک پیشرفت قابل توجه در مقابله با ویروس کشنده ابولا، نخستین مهارکننده‌های مبتنی بر نانوآنتی‌بادی را برای هدف‌گیری ویروس ابولا توسعه داده‌اند. این ویروس با میران مرگ و میر تقریبی ۵۰ درصد تهدیدی جدی برای سلامت جهانی است.
نانوآنتی‌بادی‌ها آنتی‌بادی‌های کوچکی هستند که از حیواناتی مانند آلپاکاها ( گونه ای از لاما ها) استخراج می‌شوند. اندازه کوچک آنها این امکان را می‌دهد که به مناطقی از ویروس و بافت‌های انسانی دسترسی پیدا کنند که آنتی‌بادی‌های بزرگتر قادر به دسترسی به آن مناطق نیستند. پیش از این، در طول پاندمی کووید-۱۹، تیم تحقیقاتی ۹ نانوآنتی‌بادی برای مقابله با ویروس کووید-۱۹ تولید کرده بود. حالا، آنها از این فناوری برای توسعه دو مهارکننده نانوآنتی‌بادی جدید برای ابولا استفاده کرده‌اند: نانوسوتا-EB1 و نانوسوتا-EB2.
این نانوآنتی‌بادی‌ها به روش‌های مختلفی با ویروس ابولا مقابله می‌کنند. ویروس بخش‌هایی از خود را که برای اتصال به سلول‌های انسانی استفاده می‌کند، زیر یک لایه محافظ مخفی می‌کند. نانوسوتا-EB1 از باز شدن این لایه جلوگیری می‌کند و مانع از اتصال ویروس به سلول‌ها می‌شود. نانوسوتا-EB2 به بخشی از ویروس که برای نفوذ به سلول‌ها ضروری است، حمله می‌کند و از انتشار آن جلوگیری می‌کند.
در آزمایش‌های آزمایشگاهی، نانوسوتا-EB2 نتایج بسیار امیدوارکننده‌ای نشان داد و میزان بقای موش‌های آلوده به ابولا را به طور قابل توجهی افزایش داد.
این پیشرفت در فناوری نانوآنتی‌بادی‌ها می‌تواند در توسعه درمان‌های ویروسی دیگر در همان خانواده، مانند ویروس‌های سودان و ماربورگ، نیز مفید باشد. این تطبیق‌پذیری از طریق روش طراحی جدید نانوآنتی‌بادی که تیم تحقیقاتی به تازگی توسعه داده است، حاصل شده است.
این پیشرفت به عنوان یک گام مهم در مقابله با ابولا و سایر بیماری‌های ویروسی در نظر گرفته می‌شود و امید به درمان‌های ضدویروسی آینده را افزایش می‌دهد.

 

لینک خبر:

https://www.sciencedaily.com/releases/2025/01/250107140901.htm

آخرین به روز رسانی: 1403/11/13