فعالیت های آموزشی پایگاه در قالب برگزاری کارگاه های آموزشی، اجرای دوره های کارورزی و کارآموزی، راهنمایی و مشاوره پایاننامههای دانشجویی و برگزاری ژورنال کلاب دنبال می شود.
ب-1- کارگاه های آموزشی
پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید دارای امکانات اقامتی برای 40 نفر در 9 سوئیت می باشد که با داشتن رستوران، زمین ورزش، اینترنت پرسرعت، سالن کنفرانس و آب و هوای بسیار خوب، محیط خاطره انگیزی را برای دوره های آموزشی و افرادی که در آن اقامت می کنند رقم می زند.
در سال های اخیر 14 دوره آموزشی با حضور شرکت کنندگانی از 11 کشور و حداقل 45 دانشگاه کشور در پایگاه برگزار شده است که در این دوره ها بیش از 400 نفر آموزش های پیش بینی شده را گذرانده اند. "
جهت اطلاع از کل دوره های برگزار شده، فایل زیر را دانلود نمایید:
در زیر به تعدادی از دوره های آموزشی برگزار شده با تفصیل بیشتری اشاره شده است:
ب-1-1- کارگاه آموزشی کشوری اپیدمیولوژی میدانی بیماری های نوپدید و بازپدید
در این کارگاه آموزشی که از 5 تا 9 خردادماه 1392 با حضور شرکت کنندگانی از دانشگاه های علوم پزشکی و ادارات کل دامپزشکی تبریز، ارومیه، همدان، بندرعباس، زابل، اردبیل و کرمانشاه برگزار شد، مباحثی نظیر اپیدمیولوژی بیماری های زئونوز نوپدید و بازپدید در جهان و ایران، بیماری شناسی، تشخیص آزمایشگاهی، ایمنی زیستی، امنیت زیستی، مخازن بیماری و جونده شناسی، ناقلین بیماری های نوپدید و بازپدید، طراحی مطالعه میدانی، انتقال نمونه، گزارش دهی و مستندسازی به صورت تئوری و عملیات صحرایی، شناسایی و نمونه گیری از جوندگان و شکار، جداسازی و شناسایی ناقلین و آشنایی با تست های آزمایشگاه تشخیصی (الیزا، تست سریع، کشت و تزریق به حیوان آزمایشگاهی) به صورت عملی تدریس شد.
ب-1-2- کارگاه آموزشی کشوری محاسبه بار بیماری آنفلوانزا
کارگاه مقدماتی محاسبه بار بیماری آنفلوانزا با بهره گیری از داده های نظام مراقبت الکترونیکی آنفلوانزای کشور و مرور عملکرد دانشگاه های علوم پزشکی کشور در نظام مراقبت انفلوانزا از 6 تا 9 مهرماه 1392 با حضور مدیران بیماری ها و نمایندگان 30 دانشگاه علوم پزشکی کشور در پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران برگزار گردید.در این کارگاه که در دو گروه 2 روزه برگزار شد شرکت کنندگان با مفهوم بار بیماری ها و محاسبات آن آشنا شدند. این کارگاه به سفارش سازمان بهداشت جهانی (منطقه امرو) برگزار شده بود و راهنمای محاسبه بار سندرم بیماری شدید تنفسی و بار بیماری آنفلوانزای فصلی در یک جمعیت که از انتشارات سازمان بهداشت جهانی می باشد و توسط تیم مدرسین به فارسی برگردانده شده بود در آن مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.نمایندگان دانشگاه های علوم پزشکی تهران، ایران، شهید بهشتی، همدان، دزفول، لرستان، اهواز، بجنورد، یاسوج، قزوین، کردستان، البرز، کرمان، آذربایجان غربی، مازندران، اصفهان، بیرجند، زابل، یزد، هرمزگان، تبریز، زنجان، قم، گلستان، بوشهر، زاهدان، شیراز، بابل، اراک، اردبیل و انستیتو پاستور ایران در این دوره شرکت داشتند.
ب-1-3- کارگاه آموزشی کشوری جایگاه اورژانس پیش بیمارستانی در مراقبت بیماریهای تنفسی حاد
کارگاه اموزشی 4 روزه "جایگاه اورژانس پیش بیمارستانی(EMS) در مراقبت بیماریهای تنفسی حاد جهت پرسنل مرکز هدایت و راهبری عملیات (DISPATCH) اورژانس کشور از تاریخ 11 تا 14 آذرماه 1392 با حضور نمایندگان 30 دانشگاه علوم پزشکی کشور در پایگاه تحقیقاتی بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران برگزار شد.
در این کارگاه، شرکت کنندگان با مفاهیم مراقبت بهداشتی بین المللی آشنا شدند و مباحثی نظیر نحوه ضد عفونی امبولانس و تجهیزات پزشکی پس از استفاده برای بیمار مبتلا به بیماری تنفسی حاد، نقش اورژانس پیش بیمارستانی در اجرای مراقبت سندرمیک و در پایگاه های مراقبت بهداشتی مرزی و نحوه برخورد و مدیریت بیماران مبتلا به بیماری تنفسی حاد آشنا شدند.
این کارگاه برای دو گروه 25 نفره و برای هر گروه در دو روز برگزار شد. نمایندگان دانشگاه های علوم پزشکی تهران، زاهدان، کرمانشاه، همدان، اهواز، دزفول، اردبیل، اراک، آذربایجان غربی، کرمان، گناباد، شهرکرد، کاشان، یاسوج، اصفهان، مشهد، البرز، ساری، شاهرود، مشهد، ایران، شیراز، لرستان، خراسان شمالی، قزوین، قم، بابل، یزد، زنجان، تبریز، گرگان و انستیتو پاستور ایران در این دوره شرکت داشتند.
ب-1-4- کارگاه آموزشی کشوری اپیدمیولوژی میدانی طاعون
کارگاه کشوری اپیدمیولوژی میدانی بیماری های نوپدید و بازپدید (با تاکید بر بیماری طاعون) از 18 تا 22 مردادماه 1393 با حضور شرکت کنندگانی از دانشگاه های علوم پزشکی تهران، گلستان، زاهدان، همدان، گیلان، بیرجند، زنجان، مازندران، اهواز، قزوین و دزفول و با همکاری گروه جونده شناسی دانشگاه فردوسی مشهد و مرکز مدیریت بیماری های واگیر در پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران برگزاری شد.هدف این دوره آشنایی شرکت کنندگان با مباحث مرتبط با بیماری طاعون نظیر جونده شناسی، حشره شناسی، باکتری شناسی، اپیدمیولوژی، تشخیص و درمان بیماری طاعون بود.
ب-1-5- کارگاه آموزشی کشوری مدیریت طغیان بیماری ها
دوره 4 روزه آموزشی مدیریت طغیان بیماری های واگیر در راستای حسن اجرای مقررات بهداشتی بین المللی (IHR) با حضور دو مشاور سازمان جهانی بهداشت (Klaudia Porten وJean-Francois Etard) و با حمایت سازمان بهداشت جهانی از تاریخ 18 الی 21 آبان ماه 1394 برگزار شد. در این دوره معاونین بهداشتی، پژوهشی و مدیران بیماری های ده دانشگاه علوم پزشکی و مدیران و کارشناسان مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت حضور داشتند.
ج 5-2
برگزاری کارگاه آموزشی طاعون با حضور دانشجویان از ارومیه
در مراسم افتتاحیه این دوره، دکتر موسوی بهار رییس دانشگاه علوم پزشکی همدان ضمن بیان اهمیت برگزاری چنین دوره هایی برای کارشناسان بهداشتی دانشگاه ها، حمایت دانشگاه علوم پزشکی همدان را در تمام زمینه ها برای توسعه همکاری ها با پایگاه یادآور شد. در طول دوره، شرکت کنندگان با مراحل مختلف مدیریت طغیان بیماری ها آشنا شدند و با سناریوهای طراحی شده در این رابطه، مراحل طغیان بیماری ها را در قالب کارهای گروهی پی گیری نمودند و راهنمای کشوری تهیه شده در این رابطه مورد بررسی و نقد قرار گرفت.
ب-1-6- کارگاه آموزشی مبانی روش تحقیق و مدیریت
دوره آموزشی و فرهنگی مبانی روش تحقیق و مدیریت برای اعضای هیات علمی جوان، مدیران و کارشناسان انستیتو پاستور ایران از تاریخ 26 تا 29 آبان ماه در پایگاه برگزار شد. در این دوره شرکت کنندگان ضمن آشنایی با فعالیت های پایگاه در حوزه مطالعات میدانی طاعون، تولارمی و تب کیو، با مفاهیم علم سنجی، اخلاق پزشکی، اخلاق مدیریت و خلاقیت آشنا شدند و در دوره های مختلف فرهنگی و ورزشی تدارک دیده شده شرکت کردند.
ب-1-7- کارگاه بین المللی تولارمی
کارگاه بین المللی بیماری تولارمی با همکاری مدرسینی از سوئد، فرانسه، ترکیه و ایران از 24 تا 26 آذرماه 1394 در آزمایشگاه مرجع کشوری تولارمی، طاعون و تب کیو برگزار شد.
در این دوره پزشکان، میکروب شناسان و اپیدمیولوژیست هایی از 9 کشور (سودان، بلغارستان، پاکستان، چین، ترکیه، مالزی، سوئد، فرانسه و ایران) و 7 دانشگاه و موسسه داخلی حضور داشتند و در مورد جنبه های مختلف بیماری (میکروب شناسی، اپیدمیولوژی، ناقلین، مخازن، علائم بالینی، تشخیص، درمان و ...) و انجام پروژه های بین المللی در این زمینه بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
شرکت کنندگان در قالب کارهای گروهی و با توجه به رشته تخصصی اشان، سناریوهای مختلف بالینی بیماری را بررسی کردند، به انجام نمونه گیری میدانی پرداخته و کارهای آزمایشگاهی مرتبط را پی گیری نمودند.
این دوره با همکاری مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، انستیتو پاستور ایران، سازمان بهداشت جهانی و گروه جونده شناسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
ب-2- دوره های کارآموزی و کارورزی
طبق هماهنگی های بعمل آمده برنامه ریزی لازم برای گذراندن دوره های مختلف کارورزی و کارآموزی دانشجویان رشته های مرتبط در این پایگاه صورت گرفته است
شکل زیر- دانشجویان رشته حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین دانشگاه علوم پزشکی همدان که هر ساله دوره عملی درس حشره شناسی خود را در پایگاه می گذرانند، بهار 1390
از آنجا که یکی از برنامه های استراتژیک انستیتو پاستور ایران، توسعه فعالیت های میدانی در حوزه بیماری های عفونی است، برنامه بازدید دانشجویان رشته های مختلف (باکتری شناسی، بیوتکنولوژی و ژنتیک) در برنامه معاونت آموزشی انستیتو قرار گرفته است و در این راستا بازدیدهای دوره ای از پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید انجام می شود.
در این برنامه های بازدید که در قالب اردوهای علمی و فرهنگی دنبال می شود، دانشجویان در کنار اساتید و همکاران هیات علمی که دارای سابقه فعالیت های میدانی مرتبط هستند، از نزدیک در جریان فعالیت های تحقیقاتی پایگاه قرار می گیرند.
شکل زیر- بازدید دانشجویان انستیتو پاستور ایران از فعالیت های میدانی پایگاه، آبان ماه 1393
ب-3- پایان نامه های دانشجویی
با شروع رسمی مجدد فعالیت های پایگاه در سال 1392، دو پایان نامه کارشناسی ارشد به محوریت پایگاه تعریف و تصویب شده است که در حال حاضر در حال انجام می باشد:
- بررسی فون جوندگان، انگلهای خارجی و داخلی آنها در مناطق غرب و جنوب غربی استان کردستان