دستخط دکتر یونس کریمی جهت ماموریت طاعون،1362
ریاست اداره کل ریشه کنی مالاریا و مبارزه با بیمارهای واگیر
احتراماً، پیرو تلفن گرام شماره 110/م مورخ 62/4/4 صادره از منطقه بهداری شرق تهران مبنی بر مأموریت اینجانب در تاریخ 4/5 لغایت 62/4/24 به اداره کل ریشه کنی مالاریا و مبارزه با بیماریهای واگیر جهت بررسی و تحقیق در مورد وجود احتمالی اپی زئوسی طاعون در مناطق شمال شرقی مملکت، در این اداره حضور یافته و پس از مذاکره با جنابعالی و آقای دکتر آریان نژاد و همچنین آقای دکتر میلانی نیا ریاست انستیتو پاستور ایران و آگاهی از کم و کیف مسئله مطروحه و با توجه به اطلاعات رسیده و در نظر گرفتن امکانات از نقطه نظر پرسنل و وسایل لازم برای انجام مطالعات و پژوهش های علمی صحرائی در رابطه با موضوع مأموریت بعرض می رساندکه:
1. سابقه طاعون در منطقه یاد شده مربوط به سالهای 1292 و 1300 است که عفونت طاعون در اطراف تربت جام و تایباد وجود داشته است(1).
2. این مناطق در سالهای 50-1354 توسط گروه مطالعاتی بخش همه گیری شناسی انستیتو پاستور ایران بررسی و تحت مطالعه قرار گرفته ولی ردپائی از طاعون وحشی مشاهده نشده است.
3. کانون طبیعی طاعون با وسعت زیادی در ترکمنستان روسیه شوروی وجود دارد و حدود آن تا مرزهای شمالی افغانستان نیز کشیده می شود(2).
4. امکان دارد که طاعون این کانون از دیواره کوهستانی واقع در مرز ایران- شوروی و افغانستان– شوروی از طریق دالانها و معابر مناسب عبور نموده و در بین جوندگان صحرائی در دو کشور همسایه انتشار یابد.
5. مطالعه چنین آلودگی احتمالی فقط و فقط توسط یک اکیپ تحقیقاتی مجهز به وسائل آزمایشگاهی (کامیون، جیپ، حیوانات آزمایشگاهی، میکروسکوپ، محیط کشت، باکتریوفاژ طاعون و غیره ...) که نمونه آن در انستیتو پاستور ایران وجود دارد امکان پذیر است. این مطالعه می بایست شامل باکتریولوژی روی جوندگان صحرائی و کک آنها و سرولوژی روی سرم روباهان باشد. لذا ضروری خواهد بود در انجام این امر با انستیتو پاستور ایران مشورت گردد، مسلماً این موسسه اقدامات عاجلی معمول خواهد نمود.
دکتر یونس کریمی، سرپرست بخش عفونی بیمارستان بوعلی
رونوشت : آقای دکتر میلانینیا رئیس انستیتو پاستور ایران
(1)و (2) صفحه 14 و نقشه شماره 2 از کتاب طاعون و همه گیری شناسی آن ، تألیف دکتر یونس کریمی