یکی از رسالت های پایگاه با همکاری تیم پاسخ سریع بیماری های عفونی انستیتو پاستور ایران، مدیریت طغیان بیماری های واگیر نوپدید و بازپدید از طریق انجام ماموریت به اقصی نقاط کشور و مشاوره به مرکز مدیریت بیماری های واگیر در جهت تشخیص و کنترل بیماری ها می باشد.

در طی سالیان گذشته پیرو هماهنگی با مرکز مدیریت بیماری ها، ماموریت های زیر به اقصی نقاط کشور توسط تیم مدیریت طغیان پایگاه صورت گرفته است:

کردستان: آبان ماه 1390

کردستان: آذرماه 1390

زابل و زاهدان: مهر و آبان ماه 1390

  کردستان: دیماه 1390

کردستان و کرمانشاه: بهمن ماه 1391

بندرعباس: دیماه 1391

همدان:  دیماه 1391

شاهرود: مهرماه 1392

 سبزوار: اسفندماه 1392

 کرمان: تیرماه 1393

بندرعباس: اردیبهشت ماه 1393

کرمان: تیرماه 1393

بندرعباس: تیرماه 1393

ایلام: دیماه 1393

در ذیل توضیحات مختصری از تعدادی از این ماموریت ها آمده است. نتایج تعدادی از این ماموریت ها در قسمت فعالیت های پژوهشی سایت انعکاس یافته است.

بررسی فون و آلودگی جوندگان منطقه سیستان

در آبان ماه 1390 به بررسی جوندگان سیستان (شهرستان های زابل، زهک و هیرمند) پرداخته شد. این شهرستان ها در شمال استان سیستان و بلوچستان و در شرقی ترین نقطه کشور واقع شده اند که از جانب شرق با کشور افغانستان هم مرز می باشند و از نظر اقلیمی دارای اقلیم خشک و بیابانی می باشند.

از آنجا که شهرستان زابل دارای چهار بخش (شیب آب، پشت آب، مرکزی و میان کنگی) و چهار شهر (محمد آباد، ادیمی، بنجار و دوست محمد) و شهرستان زهک دارای دو بخش (جزینک و مرکزی) و چهار دهستان (زهک، خمک، خواجه احمد و جزینک) می باشد، با تقسیم بندی جغرافیایی مناسب، با استفاده از تله های زنده گیر به شکار جوندگان در مناطقه مختلف این سه شهرستان پرداخته شد و با استفاده از کلیدهای شناسایی به تشخیص نوع جوندگان پرداخته شد.

بررسی سرواپیدمیولوژی گروه های پرخطر انسانی استان کردستان

با توجه به اینکه اطلاعات زیادی در مورد وضعیت بیماری های طاعون، تولارمی، تب کیو و بروسلوز در اکثر مناطق ایران وجود ندارد، هدف از این مطالعه در سال 1390 بررسی سرولوژی وضعیت این بیماری ها در جمعیت های در معرض خطر استان کردستان بود.

بررسی آلودگی حیوانات شمال غرب ایران به طاعون

این مطالعه با هدف بررسی وضعیت فعلی آلودگی کانون قدیمی طاعون ایران، در مرز استان های کردستان و همدان، به این بیماری صورت گرفت.این مطالعه در طی چندین مرحله و در طی سال های 1390 و 1391 انجام گردید. از تله های زنده گیر برای صید جوندگان استفاده شد. بعد از جمع آوری کک های بر روی بدن جوندگان، نمونه خون از هرکدام از جوندگان اخذ شد. نمونه خون از سگ های گله بعد از اخذ رضایت از صاحبان این دام ها صورت گرفت. برای نمونه گرفتن از حیوانات وحشی به شکار آن ها پرداخته شد.

بررسی جوندگان و حیات وحش منطقه زلزله زده سراوان از نظر آلودگی احتمالی به طاعون

در سال 1392 تیم تحقیقاتی پایگاه و بخش اپیدمیولوژی جهت بازدید و بررسی بیماری های نوپدید و بازپدید پس از وقوع زلزله به مناطق زلزله زده استان سیستان و بلوچستان اعزام شدند و به سمت مناطق بین شهرستان های خاش و سراوان که محل طغیان سال 1368 و زلزله 1392 بوده است، عزیمت نمودند.

بررسی فون جوندگان و آلودگی به طاعون در شهرستان بندر عباس

طی این بررسی، 20 نقطه در مناطق مختلف شهر (شرق، غرب، مرکز، نواحی ساحلی و شمال) بصورت تصادفی انتخاب گردیده و در مکانهای انتخابی، تعداد 100 عدد تله به فاصله 30 متر از یکدیگر در محدوده ای به طول 200 متر تله گذاری شد. تله ها از نوع زنده گیر سنتی بودند. همه جوندگان از نظر سابقه آلودگی به طاعون به روش الیزا برای IgG ضد طاعون بررسی شدند.

بررسی آلودگی قصابان و کارگران کشتارگاه های جنوب شرقی ایران به بیماری ای نوپدید و بازپدید

هدف از این مطالعه، بررسی شیوع سرمی سابقه آلودگی به بیماری های تولارمی، تب کیو، بروسلوز، لپتوسپیروز و تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در بین قصابان و کارگران کشتارگاه های جنوب شرقی ایران و همچنین ارزیابی فاکتور های خطر مربوط به این بیماری ها در سال 1390 بود.

بررسی سرواپیدمیولوژی تب کیو درگوسفندان شمال غرب ایران

این مطالعه به منظور بررسی سرواپیدمیولوژی تب کیو در گوسفندان مناطق شمالغرب ایران انجام شد. در این مطالعه تعداد 256 نمونه سرمی از گوسفندان مناطق مختلف جغرافیایی (شمال، مرکز و جنوب) استان اردبیل جمع آوری شد. سرم های جمع آوری شده با روش الایزا جهت شناسایی آنتی بادی ضد کوکسیلا بورنتی (IgG) آزمایش شدند.

بررسی سرواپیدمیولوژی تب کیو در گوسفندان استان مازندران

هدف از این بررسی، مشخص کردن وضیعت سرواپیدمیولوژیکی بیماری تب کیو در گوسفندان استان مازندران در شمال ایران بوده است. در این مطالعه، 253 نمونه سرم از گوسفندان مناطق مختلف جغرافیایی استان مازندران جمع آوری شد. نمونه سرم ها با استفاده از کیت الایزا (CHEKIT Q fever) جهت بررسی آنتی بادی IgG ضد کوکسیلا برونتی آزمایش شدند.

بررسی سرولوژی بروسلا و کوکسیلا بورنتی در بیماران تب دار دارای عفونت حاد دستگاه تنفسی تحتانی در شهر تبریز

با توجه به تشابهات بالینی بیماران آلوده به بروسلا و کوکسیلا بورنتی به هم و سایر بیماریهای مشابه مثل آنفولانزا که با علائم تب حاد به مراکز درمانی مراجعه می کنند در مواردی تشخیص آنها بسیار مشکل بوده و اشتباه نیز صورت می گیرد. در این مطالعه فراوانی نسبی تب کیو حاد در مناطق مختلف آذربایجان شرقی بر پایه آزمایشات سرولوژی در 2 مرحله مطالعه شد.

بررسی جوندگان کردستان از نظر آلودگی به طاعون و تولارمی

در این مطالعه که در سال 1392 در پنج شهر استان های کردستان و کرمانشاه در محل کانون های قدیمی طاعون صورت پذیرفت، جوندگان به وسیله تله های زنده گیر صید شدند. از جوندگان نمونه های طحال و سرم گرفته شد و اکتوپارزیت های آنها نیز جدا سازی گردید. همچنین از نمونه های طحال گرفته شده از هر جونده علاوه بر کشت،DNA استخراج و با استفاده از Real Time PCR از نظر باسیل طاعون و تولارمی بررسی گردید. برای پایش سرولوژیک طاعون و تولارمی به ترتیب از روش های الیزا و روش استاندارد آگلوتیناسیون لوله ای استفاده شد.

بررسی استان های شمالی کشور از نظر طاعون و تولارمی

در این مطالعه که به صورت مقطعی در تابستان 1392 در سه استان شمالی کشور انجام شد، مجموعا 400 جونده صید شد و نمونه خون و بافتی از آن ها گرفته شد که ردی از طاعون و تولارمی در جوندگان صید شده یافت نشد.

بررسی جوندگان 7 نقطه کشور از نظر آلودگی به تولارمی

در سال 1393، نمونه های طحال از 96 گونه مختلف از جوندگان شکارشده در اطراف ایران جمع آوری شد. جوندگان از 15مکان از هفت استان (فارس، چهار محال و بختیاری، گلستان، کرمانشاه، خوزستان، زنجان و خراسان شمالی) شکار شدند. پس از استخراج DNA، نمونه ها به کمک Real time-PCR برای تشخیص F. tularensis مورد بررسی قرار گرفتند.

تیم های مدیریت طغیان پایگاه در ماموریت های محول شده در اقصی نقاط کشور

آخرین بروزرسانی: 1403/08/20