بررسی شدت بیماری تب دانگ بر اساس سروتیپ و وضعیت ایمنی طی ۱۹ سال مطالعات بالینی کودکان در نیکاراگوئه
ویروس تب دانگ، که یک تهدید بزرگ برای سلامت جهانی است، شامل چهار سروتیپ (DENV۱-۴) است و میتواند طیفی از علائم بالینی، از خفیف تا شدید و حتی مرگبار، ایجاد کند.
این مطالعه، با استفاده از دادههای ۱۹ ساله "مطالعه همگروهی تب دانگ کودکان" و "مطالعه بیمارستانی تب دانگ کودکان" در ماناگوا، نیکاراگوئه، به بررسی ارتباط بین سروتیپ و وضعیت ایمنی با شدت بیماری دنگی پرداخته است. موارد دانگ از طریق روشهای مولکولی، سرولوژیکی و/یا ویروسی تأیید شدند و شرکتکنندگان ۶ ماهه تا ۱۷ ساله طی بستری یا بهصورت سرپایی مورد پیگیری قرار گرفتند.
در مجموع ۱۵,۸۳۳ شرکتکننده در این مطالعه ثبت شدند که از میان آنها ۳,۳۰۸ نفر (۲۱٪) مبتلا به عفونت DENV بودند. از ۲,۶۴۴ مورد با تعیین سروتیپ از طریق RT-PCR، ۵۵۹ مورد DENV۱، هزار و دو مورد DENV۲، ۷۶۰ مورد DENV۳ و ۳۲۳ مورد DENV۴ بودند. بیماری شدید بیشتر در موارد ثانویه DENV۲ و DENV۴ مشاهده شد، در حالی که شدت مشابهی در موارد اولیه و ثانویه DENV۱ و DENV۳ وجود داشت.
طبق طبقهبندی شدت بیماری سازمان جهانی بهداشت در سال ۱۹۹۷، DENV۲ و DENV۳ نسبت به سایر سروتیپها نسبت بالاتری از بیماری شدید را ایجاد کردند، در حالی که طبق طبقهبندی سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۰۹، DENV۳ بیشترین شدت را داشت. DENV۲ با افزایش خطر افیوژن پلور و کاهش پلاکت همراه بود و DENV۳ با شوک جبرانی و افت فشار خون مرتبط می باشد.
یافتههای این مطالعه تفاوتهای شدت بیماری تب دانگ بر اساس سروتیپ و وضعیت ایمنی را نشان میدهند و بر نیاز حیاتی به واکسنی با کارایی متعادل در برابر هر چهار سروتیپ تأکید دارند، بهویژه با توجه به کارایی متغیر واکسنهای موجود که بر اساس سروتیپ و وضعیت ایمنی در دسترس می باشند.
لینک مطالعه: