برگزاری چهارمین نشست علمی در رابطه با معرفی پلتفرم های واکسن های موجود برای بیماری تب دانگ و چالش های آن
چهارمین نشست علمی بیماری های نوپدید منتقله از طریق پشه آئدس به میزبانی مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران با همکاری معاونت تحقیقات، فناوری و آموزش با موضوع معرفی پلتفرم های موجود برای بیماری تب دانگ و چالش ها در روز ۸ خرداد ماه ۱۴۰۳ در سالن مدرس انستیتو پاستور ایران برگزار شد.
نشست امروز با حضور جمعی از پژوهشگران و اساتید برجسته در حوزه ویروسشناسی، اپیدمیولوژی و باکتری شناسی و بیوتکنولوژی برگزار شد. هدف این نشست بررسی ساختار ژنومی ویروس دانگ، شیوع جهانی آن، وضعیت فعلی واکسنهای موجود، چالشهای پیش روی ساخت یک واکسن ایمن و موثر، و پلتفرمهای نوین جهت ساخت واکسن بود.
در این نشست دکتر شکوری متخصص بیوتکنولوژی پزشکی، به بررسی ساختار ژنومی ویروس دانگ پرداختند. وی بیان کرد که این ویروس توسط پشههای آئدس منتقل میشود و سالانه حدود ۱۰۰ میلیون مورد عفونت در سراسر جهان رخ میدهد. مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری بیشترین میزان شیوع را دارند و مناطق جنوب شرق آسیا، آمریکای لاتین و آفریقا بیشترین تأثیر را میپذیرند.
همچنین ایشان وضعیت فعلی واکسنهای موجود را مورد بررسی قرار داد. چالشهای اصلی در ساخت واکسن دانگ عبارتند از:
پیچیدگی ژنومی ویروس و وجود چهار سروتیپ مختلف (DENV-1، DENV-2، DENV-3 و DENV-4)
ایجاد ایمنی مناسب در برابر هر چهار سروتیپ بدون افزایش ریسک بیماری
واکنشهای ایمونولوژیک متقاطع که ممکن است به افزایش شدت بیماری منجر شود.
وی توضیح داد که تکنولوژیهای جدید شامل واکسنهای مبتنی بر (mRNA)، واکسنهای وکتور ویروسی، و واکسنهای مبتنی بر پروتئینهای نوترکیب می باشد. واکسنهای mRNA که در واکسنهای کووید-۱۹ موفقیت چشمگیری داشته است، قابلیت تولید سریع و ایمنیزایی بالایی دارد. مطالعات اولیه نشاندهنده پتانسیل این نوع واکسنها در مقابله با ویروس دانگ است.
در این نشست دکتر محمد مهدی گویا متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران به بررسی گزارشات موارد مرگ و میر و ابتلا این بیماری در سراسر جهان پرداختند و بر ضرورت تحقیقات بیشتر در کشور برای پیشگیری از هرگونه شیوع بیماری تب دانگ در کشور تاکید کردند.
همچنین دکتر کیهان آزاد منش متخصص ویروس شناسی پزشکی و عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران به اثر بخشی ویژه واکسن های ضد ویروسی که تا پیش از این برای کووید-۱۹ نیز از آن استفاده گردیده بود اشاره کردند و اشاراتی به اثر بخشی واکسن تاکدا که اخیرا به تایید سازمان جهانی بهداشت رسیده است پرداختند.
نشست با تاکید بر اهمیت تحقیقات مستمر و توسعه تکنولوژیهای نوین برای مقابله با چالشهای ویروس دانگ به پایان رسید. همگان بر لزوم همکاریهای بینالمللی و سرمایهگذاری در پژوهشهای واکسنسازی تاکید کردند تا بتوان به یک واکسن ایمن و موثر دست یافت.
نظر دهید