درمان جدید برای ایدز

شرکت داروسازی مرک اخیرا اعلام کرده که سازمان غذا و داروی آمریکا رالتگراویر(Raltegravir) با نام تجاری ایزنترس اچ‌دی، که دوزاژ 1200 میلی‌گرمی با الگوی مصرف یکبار در روز مهار‌کننده اینتگراز این شرکت است را برای مصرف خوراکی دو قرص 600 میلی‌گرمی روکش‌دار همراه یا بدون غذا در ترکیب با سایر داروهای ضدرتروویروس برای درمان عفونت HIV تیپ 1 در بزرگسالان و بیماران خردسالی که حداقل 40 کیلوگرم وزن دارند و هنوز درمانی برای آنها انتخاب نشده یا ویروس در آنها با رژیم‌درمانی اولیه 400 میلی‌گرم ایزنترس با الگوی مصرف روزانه دو عدد قرص مهار بوده، مورد تایید قرار داده است.

دکتر مایکل اس ساگ، استادیار بهداشت و سرپرست مرکز تحقیقات ایدز دانشگاه آلاباما در مدرسه پزشکی بریمینگهام، می‌گوید: «ایزنترس به عنوان جزئی از رژیم‌های درمانی برای بیماران با تشخیص HIV نوع1 برای نزدیک به یک دهه مورد استفاده بوده است.

اضافه شدن یک شکل قابل قبول با الگوی مصرف یکبار در روز با اثربخشی و ایمنی قابل رقابت با شکل موجود در بازار با الگوی مصرف دوبار در روز ایزنترس، گزینه درمانی جدیدی را برای مبتلایان به عفونت HIV نوع1 در اختیار پزشکان قرار می‌دهد.»

لازم به تذکر است که ایزنترس و ایزنترس اچ‌دی، عفونت HIV نوع1 یا ایدز را درمان نمی‌کنند. همچنین، واکنش‌های پوستی شدید و تهدید‌کننده حیات در مصرف‌کنندگان این دارو گزارش شده است. این واکنش‌ها شامل مواردی از سندرم استیونس جانسون، واکنش بیش حساسیتی و نکروز اپیدرمال توکسیک است.

قطع سریع درمان با ایزنترس یا ایزنترس اچ‌دی و سایر داروهای مشکوک در صورتی که واکنش بیش فعالیتی شدید، بثورات شدید پوستی یا بثورات پوستی همراه با علایم سیستمیک یا افزایش آمینوترانسفراز کبدی دیده شود توصیه شده و مانیتورینگ وضعیت بیمار شامل انجام مرتب آزمون‌های عملکرد کبدی لازم است.

کارل شمید، سرپرست انستیتو ایدز، معتقد است که به دلیل پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای که در اثربخشی درمان‌های ضدرتروویروسی انجام شده، عفونت HIV هم اکنون به عنوان یک بیماری مزمن قابل کنترل و درمان است.

وی می‌گوید: «در مورد بیمارانی که با HIV زندگی می‌کنند، در دسترس بودن طیف وسیعی از درمان‌های اثربخش اهمیت فراوانی دارد؛ زیرا این امکان را فراهم می‌کند که بهترین درمان بر اساس نیاز شخصی بیمار و عادات زندگی وی انتخاب شود.»

همچنین، عارضه جانبی مرتبط با مصرف دارویی با شدت متوسط تا شدید که در بیش از 2درصد از بیماران گزارش شده باشد، در هیچ کدام از گروه بیماران ثبت نشد. در کل عوارض جانبی گزارش شده به دنبال مصرف ایزنترس اچ‌دی یا ایزنترس غیر اچ‌دی عبارت بودند از درد شکمی، اسهال، استفراغ و کاهش اشتها. موتاسیون ویروسی متعاقب درمان که به مقاومت دارویی منتهی شود، در کمتر از 1درصد از بیماران تحت درمان با ایزنترس اچ‌دی (با الگوی مصرف یکبار در روز) گزارش شد.

ایزنترس اچ‌دی را می‌توان به طور هزمان با طیف وسیعی از داروهای ضدرتروویروس و داروهای غیرضدرتروویروس برای بیمار تجویز کرد. همچنین، احتمال تداخلات دارویی باید قبل و در طی درمان با این دارو درنظر گرفته شود.

تجویز همزمان ایزنترس اچ‌دی همراه با آنتی اسیدهای حاوی آلومینیوم یا منیزیوم، آنتی اسیدهای کلسیم کربنات، ریفامپین، تیپراناویر/ریتوناویر، اتراویرین و سایر القا‌کننده‌های آنزیم‌های متابولیزه‌کننده دارو(نظیر کاربامازپین، فنوباربیتال و فنی توئین) توصیه نمی‌شود.

دکتر الیاو بار، مدیر بخش توسعه محصول بخش بیماری‌های عفونی و واکسن‌های شرکت مرک، می‌گوید: «ایزنترس اچ‌دی، نمونه‌ای از تلاش شرکت مرک برای ارائه درمان‌های مبتکرانه در زمینه درمان HIV است و ما خوشحال هستیم که توانسته ایم این گزینه درمانی را به طیف وسیعی از بزرگسالان و کودکان بیمار با وزن حداقل 40کیلوگرم که با HIV زندگی می‌کنند عرضه کنیم.»

طبق اعلام شرکت مرک، قیمت ایزنترس اچ‌دی، همانند ایزنترس دوبار در روز خواهد بود. احتمالا شکل اچ‌دی ایزنترس در حدود 4 هفته دیگر در داروخانه‌های آمریکا موجود خواهد بود. ایزنترس، اولین مهار‌کننده اینتگراز تولید شده برای درمان عفونت HIV-1 است که در سال 2007 میلادی تاییدیه دریافت کرد.