برگزاری سمینار زیکا ویروس

سمینار ویروس زیکا جهت بررسی اهمیت این ویروس به عنوان یک تهدید جهانی در 4 اسفندماه در تالار شهید مدرس انستیتو پاستور ایران با حضور جمعی از اعضای هیات علمی، کارشناسان و دانشجویان انستیتو پاستور ایران و دانشگاه های علوم پزشکی کشور و جمعی از مدیران و کارکنان وزرات بهداشت و سایر سازمان های مرتبط برگزار شد.

در افتتاحیه این مراسم دکتر سعید بوذری، معاون تحقیقات و فناوری انستیتو پاستور ایران، ضمن خوش آمد گویی به شرکت کنندگان ابراز امیدواری کرد که انستیتو پاستور ایران بتواند در کنار انجام پژوهش های کاربردی در جهت رفع مشکلات بهداشتی و کاهش شیوع بیماری های واگیر نوپدید و بازپدید نقش مؤثری ایفا کند. ایشان احیای پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید را در چندین سال اخیر نشان از توجه و جدیت مرکز مدیریت بیماری های واگیر و انستیتو پاستور ایران به پایش و تشخیص این دسته از بیماری ها دانست.

در ادامه دکتر محمد مهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر و عضو هیات امنای انستیتو پاستور ایران، به بیان لزوم برنامه ریزی برای کنترل بیماری های واگیر نوپدید و بازپدید، نظیر ابولا، کوروناویروس جدید و زیکا ویروس، به عنوان تهدیدهای جهانی پرداخت. ایشان به اقدامات چند سال اخیر وزارت بهداشت برای پایش پشه های آئدس در کشور اشاره نمود.

دکتر احسان مصطفوی، رئیس پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید و بخش اپیدمیولوژی انستیتو پاستور ایران، دیگر سخنران این مراسم بود که ضمن تشریح مفهوم بیماری های نوپدید و بازپدید، آسیب های اقتصادی ناشی از این دسته از بیماری ها در چند دهه اخیر را تشریح نمود. وی با تأکید بر در نظر داشتن این بیماری ها به عنوان یک تهدید همیشگی، به ضرورت پایش بیماری های نوپدید و بازپدید در حیات وحش و ناقلین آن ها به عنوان اقدامی برای تشخیص زودرس بیماری ها و پیشگیری از وقوع آن ها در جمعیت های انسانی اشاره کرد.

در ادامه دکتر محمود سروش، رئیس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماری های واگیر، به بیان تهدید بیماری های عفونی نوپدید و بازپدید و اهمیت آن ها از نظر مقررات بهداشتی بین المللی اشاره نمود.

دکتر آرش آرش کیا، رییس بخش ویروس شناسی انستیتو پاستور ایران، ضمن بررسی ساختار و اهمیت ویروس زیکا، به این موضوع اشاره کرد که با وجود آنکه امروزه ویروس زیکا در صدر اخبار دنیا قرارداد ولی در کتاب های مرجع ویروس شناسی که تا چند سال پیش منتشر شده اند کمتر به این ویروس پرداخته شده بود و این نشان می دهد که چگونه حتی یک ویروس به ظاهر کم اهمیت می تواند چالش های بین المللی ایجاد نماید.

دکتر حمید محمودزاده نیکنام، عضو هیئت علمی بخش ایمنولوژی انستیتو پاستور ایران نیز در این سمینار با ایراد سخنرانی توجه شرکت کنندگان را به پاسخ های ایمنی و ترشح سایتوکاین های علیه ویروس زیکا جلب کرد. ایشان چالش های پیش روی تهیه واکسن علیه ویروس زیکا را نیز تشریح نمود.

دکتر فرشید رضایی، متخصص عفونی و کارشناس اداره مراقبت وزارت بهداشت، پیدایش و چگونگی گسترش ویروس زیکا ویروس را تشریح نمود. ایشان مطرح کرد که تنها حدود 20 درصد افراد آلوده شده علائم بالینی خاصی نظیر راش، تب، التهاب ملتحمه چشم و درد مفاصل را نشان می دهند.

دکتر مصطفی صالحی وزیری، رییس بخش آروبوویروس ها و تب های خونریزی دهنده ویروسی انستیتو پاستور ایران و دبیر این سمینار، در زمینه تشخیص سرولوژی و ردیابی ویروس زیکا با استفاده از روش های ملکولی سخنرانی نمود. ایشان تاکید نمودند که به زودی شرایط ایده آل برای تشخیص این ویروس در کشور فراهم می شود.

دکتر نوید دین پرست، عضو هیئت علمی بخش مالاریا و ناقلین انستیتو پاستور ایران، دیگر سخنران این مراسم بود که درباره ناقلین زیکا ویروس و کارهای انجام شده بر روی پشه های ناقل احتمالی ویروس در دنیا و ایران صحبت کرد. ایشان از گزارش موارد محدودی از ناقل بیماری در منطقه محدودی در شرق کشور صحبت کرد..

دکتر مهدی فضلعلی پور، عضو هیات علمی بخش آروبوویروس ها و تب های خونریزی دهنده ویروسی انستیتو پاستور ایران آخرین سخنران این مراسم بود که به روشهای انتقال ویروس زیکا از طریق نیش پشه و راه احتمالی انتقال از طریق تماس جنسی اشاره کرد و لزوم مراقبت از خانم های باردار به خصوص در ماه های اول را برای جلوگیری از آلوده شدن و احتمال انتقال ویروس به بدن جنین گوشزد نمود.

در انتهای جلسه برنامه پرسش و پاسخ با حضور سخنرانان و دکتر مرتضی زعیم، کارشناس ارشد سابق سازمان بهداشت جهانی و دکتر احمد علی عنایتی، حشره شناس و معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، برگزار شد.

لازم به ذکر است که این سمینار توسط انستیتو پاستور ایران و با همکاری مرکز مدیریت بیماری های واگیر برگزار شد.

برای مشاهده عکس های سمینار به این قسمت مراجعه نمایید

فایل پی دی اف سخنرانی ها را می توانید از پایین دانلود کنید:

زیکا ویروس و امنیت سلامت-دکتر گویا

بیماری های نوپدید و بازپدید-دکتر مصطفوی